Language:
To the Peak of Mount PsiloritisMount Gigilos in the White MountainsMount Ida - The highest Cretan mountain peakA walk through Aradaina gorge
Γεωλογική Εκδρομή - Γεώτοποι του Ψηλορείτη
Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του. Περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, θέσεις απολιθωμάτων, εντυπωσιακές μορφές του αναγλύφου, σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές, πτυχώσεις και ρήγματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το φυσικό πριβάλλον η εμφάνιση νερού. Τα στοιχεία αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την πέτρα και το ανάγλυφο, είναι φανερά. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ιστορία της Γης και του ανθρώπου στον Ψηλορείτη.

                    

Το όρος Κουλούκωνας ή Ταλλαία Όρη, βρίσκεται στη βόρεια προέκταση του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη. Σ' αυτή την περιοχή της Κρήτης βρίσκονται τα παλιότερα πετρώματα της ενότητας των «Πλακωδών ασβεστολίθων» και μάλιστα σε ανεστραμμένη σειρά, δηλαδή το παλιότερο πέτρωμα σκεπάζει το νεότερο σε ηλικία. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν τα πετρώματα αυτά πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια και οι οποίες σήμερα αποτυπώνονται στις αναρίθμητες πτυχώσεις και τα σπασίματα των πετρωμάτων.
Ακολουθώντας μια πορεία, από τη βόρεια ακτή προς την ενδοχώρα της κοιλάδας του Μυλοποτάμου ο επισκέπτης πραγματοποιεί ένα νοητό ταξίδι 250 περίπου εκατομμυρίων χρόνων, πίσω στο γεωλογικό παρελθόν της Κρήτης. Στις τομές των δρόμων, στα πρανή των πλαγιών και στις στενές ρεματιές φαίνονται όλα τα πετρώματα της ενότητας των «Πλακωδών ασβεστολίθων», πτυχώσεις, ρήγματα, απολιθώματα και πλήθος άλλων φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Κατά μήκος της διαδρομής από τον οικισμό Κάτω Δοξαρό προς το Μοναστήρι του Βώσακου εμφανίζονται διάφορα πετρώματα της ενότητας των «Πλακωδών ασβεστολίθων», όπως τα τυπικά πλακώδη μάρμαρα, οι κίτρινοι σχιστόλιθοι του «Γκίγκιλου» και τα άσπρα μαζώδη μάρμαρα με τους στρωματόλιθους. Στα πλακώδη μάρμαρα όμως βρίσκονται μερικές από τις εντυπωσιακότερες πτυχώσεις των πετρωμάτων της Κρήτης.

Οι τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν στα πετρώματα αυτά πριν από 23 εκατ. χρόνια δημιούργησαν μια μεγάλη ποικιλία πτυχώσεων σε μορφές και κλίμακες, που εμφανίζονται χαρακτηριστικά στις τομές του δρόμου σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου. Από την κλίμακα του εκατοστού, μέχρι την κλίμακα του μέτρου και από μικρής έντασης παραμόρφωση μέχρι την πλήρη αναδίπλωση, οι πτυχές του Βώσακου τσαλακώνουν τα πετρώματα και μαζί το ανάγλυφο. Οι πτυχές γίνονται ακόμα εντονότερες λόγω των εναλλαγών των άσπρων πυριτικών ενστρώσεων με το γκρίζο μάρμαρο και πολλές φορές συνοδεύονται και από εντυπωσιακά ρήγματα.
Το όμορφο τοπίο της κοιλάδας του Γεροπόταμου, με το γραφικό οικισμό Δοξαρό, τα μητάτα με τα αλώνια και τις εντυπωσιακές πτυχές μπορεί να θαυμάσει κανείς ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι που ανηφορίζει μέχρι τις πλαγιές του Κουλούκωνα για συναντήσει το δρόμο του Βώσακου.

Πρόγραμμα εκδρομής και πεζοπορίας:
 • Ξενοδοχείο ώρα αφύπνισης: 07:00
 • Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες περίπου
 • Απόσταση διαδρομής: 3 χιλ.
 • Ανάβαση/ Κατάβαση: 1.00 μ./ 1.00 μ.
 • Επιστροφή στο ξενοδοχείο: 16:00

Απαραίτητος εξοπλισμός:

 • Παπούτσια πεζοπορίας, κατά προτίμηση μποτάκια.
 • Νερό 1 λίτρο, φρούτα, σάντουιτς.
 • Μικρό σακίδιο ημέρας.
 • Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό.

* Μπαστούνια τηλεσκοπικά, μπατόν, παρέχονται.
* Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να έχετε τα φάρμακα μαζί σας.

Όροι και προϋποθέσεις κρατήσεων:

 • Παρακαλώ επικοινωνήστε με το γραφείο μας στο Ρέθυμνο ή με έναν από τους αντιπροσώπους μας για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.
 • Ελάχιστη συμμετοχή 6 ατόμων.
 • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας σε πεζοπορικές διαδρομές, διαβάστε το σύνδεσμο στο αριστερό μέρος της σελίδας που ονομάζεται "Walking Terms and Conditions".

Προτεινόμενα βιβλία:

               

Apoplous Shipping & Travel Agency:
Giampoudaki 11-17, Rethymno,
74 100, Crete, Greece.

Email:          info@apoplous.gr
Τηλέφωνο:  +30 28310 20476-7
Fax:            +30 28310 35480
Ωράριο λειτουργίας γραφείου:

Δευτέρα:        09:30 - 15:30
Τρίτη:            09:30 - 18:00
Τετάρτη:        09:30 - 15:30
Πέμπτη:         09:30 - 18:00
Παρασκευή:   09:30 - 18:00

Σάββατο: κλειστά
Κυριακή: κλειστά
Newsletter
Νέα & Προσφορές στο email σας
όνομα: 
email: