Language:
To the Peak of Mount PsiloritisMount Gigilos in the White MountainsMount Ida - The highest Cretan mountain peakA walk through Aradaina gorge
Ο Ψηλορείτης από όλες τις πλευρές

Μια περιήγηση με τα πόδια εξερευνώντας την Πολιτιστική, Γεωλογική, Μυθολογική και Φυσική Κληρονομιά του Ψηλορείτη.

«Κάτω από το σκούρο μπλε της θάλασσα βρίσκεται μια χώρα που ονομάζεται Κρήτη, μία πλούσια και όμορφη γη, που βρέχεται από τα κύματα σε κάθε της πλευρά, που κατοικείται πυκνά και επαίρεται ενενήντα πόλεις. Κάθε μία από τις φυλές του νησιού έχει τη δική της γλώσσα. Πρώτον, υπάρχουν οι Αχαιοί, μετά οι γηγενείς Κρήτες, περήφανοι για τα ντόπια εμπορεύματα και μετά οι Κύδωνες...»
Όμηρος, Οδύσσεια.

Η Κρήτη είναι παγκοσμίως γνωστή ως καλοκαιρινός προορισμός διακοπών όμως η αληθινή Κρήτη εξερευνάτε με περπάτημα στα βουνά. Τα βουνά έχουν γράψει την ιστορία της Κρήτης (Ιωάννης Κωνσταντάκης). Το Greentour είναι υπερήφανο που είναι σε θέση να σας προσφέρει μια πραγματικά εμπνευσμένη πεζοπορική εκδρομή στον Ψηλορείτη και την κοιλάδα Αμαρίου. Ο Ψηλορείτης αναδίθηκε από την θάλασσα μετά από έντονα γεωλογικά φαινόμενα. Η ανάμιξη των ποικίλων μεσογειακών βράχων δημιούργησαν ένα μοναδικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η ζωή προσαρμόζεται αλλά και εξελίσσεται. Ο συνδυασμός των φυτών και ζώων που ζουν αποκλειστικά σ’ αυτά τα βουνά έχουν δημιουργήσει μια περιοχή την οποία τη χαρακτηρίζει μια μεγάλη βιοποικιλότητα. Χάρη σε αυτή την βιοποικιλότητα η περιοχή έχει ενταχθεί στo Δίκτυο Προστασίας «Natura 2000» της Ε.Ε.. Από τις υπέροχες παραλίες στις βραχώδεις βουνοκορφές, από τα οικοσυστήματα στον ανθρώπινο πολιτισμό, η εξέλιξη αλλά και η προσαρμογή όλων αυτών συνθέτουν ένα ασταμάτητα μεταβαλλόμενο τοπίο. Η μοναδικότητα αλλά και η πολυπλοκότητα των εδαφών που έχουν δημιουργήσει αυτά τα βουνά, η συναρπαστική γεωλογία, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, ο ζωντανός πολιτισμός καθώς και οι παραδόσεις του λαού της περιοχής του είναι οι πτυχές που χαρακτηρίζουν το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη και τον κάνουν μοναδικό.
Γνωρίστε τον Ψηλορείτη ή όρος Ίδη, το βουνό που υψώνεται στα 2.456 μέτρα, το υψηλότερο σημείο της Κρήτης, ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Δίας, το καταφύγιο για τους αντάρτες αλλά και το σπίτι των βοσκών και των άγριων ζώων. Μια πεζοπορική διαδρομή στην καρδιά της Κρητικής υπαίθρου η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα από άποψη χλωρίδας και γεωλογικών χαρακτηριστικών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ψηλορείτης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων. Ο Ψηλορείτης προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να τον γνωρίσουν καλύτερα περπατώντας τον. Τα πολλά μονοπάτια αλλά και οι κορυφές του θα μας δώσουν την ευκαιρία να δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά άγρια
​​τοπία της Κρήτης· μεγάλα σπήλαια, βαθιά φαράγγια, μικρά οροπέδια, πεύκα, δρυς καθώς και γυμνές ζώνες. Σε αυτήν την εκδρομή, θα δείτε όλα όσα αναφέρονται παραπάνω και θα νιώσετε ότι έχετε πολλά να μάθετε και να δείτε για την Κρήτη, τη ζωή και τα έθιμά της.

                       

Πρώτη Μέρα: Άφιξη στην Κοιλάδα Αμαρίου.

Η κοιλάδα Αμαρίου είναι μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Κρήτης, γεμάτη βυζαντινές εκκλησίες- κάποιες από αυτές άνω των 700 ετών- ελαιώνες και αμπελώνες. Αυτή η ορεινή ζώνη είναι εκπληκτικά εύφορη και γι’ αυτό στα βυζαντινά χρόνια ήταν από τις πλουσιότερες περιοχές της Κρήτης. Η καρδιά του Κρητικού στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά από τα χωριά της καταστράφηκαν από τους Γερμανούς εξαιτίας των αντιποίνων στις επιθέσεις των Κρητικών ανταρτών. Το όνομα «Lotus Land» δόθηκε από Άγγλους στρατιώτες, όπως ο Leigh Fermor, ο οποίος βοήθησε στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Kreipe κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την μεγάλη παραμονή τους στα βουνά, βρήκαν την κοιλάδα τόσο όμορφη και γοητευτική που τους έμοιαζε με παράδεισο.
Την ημέρα της άφιξής σας, σας μεταφέρουμε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο Alexander Hotel στο Γερακάρι. Το πρόγραμμα μας εξαρτάται από την ώρα άφιξης σας. Σε περίπτωση που υπάρχει χρόνος θα επισκεφθούμε το οροπέδιο Γιους Κάμπος, ένα βοτανικό παράδεισο με σπάνια χλωρίδα, καθώς και την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η όλη περιοχή είναι μαγευτική, μπορείτε να περπατήσετε, να κάνετε βόλτες με το ποδήλατο ή απλά μπορείτε να χαλαρώσετε στο ξενοδοχείο σας.

Δεύτερη Μέρα: Περπατώντας στην κορυφή του βουνού Κέδρους.

Το Κέδρος βρίσκετε στη γνωστή κοιλάδα του Αμαρίου. Είναι γνωστή για τις κερασιές και για την δροσερή «Βυσσινάδα». Το Κέδρος, το οποίο ανήκει στο Δίκτυο Προστασίας «Natura 2000» της ΕΕ, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της κοιλάδας του Αμαρίου με τον Ψηλορείτη προς τα ανατολικά. Την άνοιξη υπάρχει πληθώρα λουλουδιών που ανθίζουν. Κατά τη διάρκεια της βόλτα μας θα συναντήσουμε την ενδημική τουλίπα, Tulipa doerlferi.
Το χωριό Γερακάρι βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μ. και η κορυφή του όρυς Κέδρους στα 1.777 μ., έτσι έχουμε πάνω από 1.000 μ. ανάβασης και κατάβασης να διανύσουμε. Αρχικά ακολουθούμε ένα χωμάτινο μονοπάτι με μικρή κλίση πριν συναντήσουμε το μονοπάτι Ε4 έτσι ώστε να φτάσουμε στην κορυφή. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής υπολογίζετε  στις 7 ώρες. Θα διανυκτερεύσουμε στο Alexander Hotel.

Τρίτη Μέρα: Εξερευνώντας την Κοιλάδα Αμαρίου.

Θα επισκεφτούμε μερικές από τις ομορφότερες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και τα πιο γραφικά χωριά της κοιλάδας Αμαρίου. Θα μιλήσουμε με τους ντόπιους και θα κάνουμε ένα όμορφο, σύντομο περίπατο μέχρι το φαράγγι των Πλατανίων για να δείτε το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου. Αν μας το επιτρέψει ο χρόνος μπορούμε να επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Συβρίτου και το Μοναστηράκι.
Η αρχαία Σύβριτος ήταν μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης. Η πόλη οφείλει πολλά στην ευνοϊκή θέση της σε σχέση με τον έλεγχο που μπορούσε να ασκεί από τα βόρεια έως τα νότια παράλια του νησιού. Το όνομα της πόλης ανιχνεύεται για πρώτη φορά σε Γραμμική Β' στο ανάκτορο της Κνωσσού, που χρονολογείται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ο αρχαιολογικός χώρος Κεφάλα, που θα επισκεφθούμε, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κεφάλα, σε μικρή απόσταση από το χωριό Θρόνος. Εκεί είναι κτισμένη μια μεγάλη βασιλική του 5ου αιώνα μ.Χ., στοιχεία της οποίας σώζονται μέχρι και σήμερα, όπως ψηφιδωτά της!

Τέταρτη Ημέρα: Στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Κρήτης.

Το Παρδί είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα πριναρόδαση της Κρήτης, εδώ οι απόκρημνες δυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη οριοθετούν την κοιλάδα του Αμαρίου δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο. Το υψόμετρο είναι πάνω από 1.300 μ., έτσι το Παρδί συνήθως είναι καλυμμένο με χιόνι. Το δάσος αποτελείτε κυρίως από πουρνάρια, αλλά υπάρχουν και κυπαρίσσια, σφενδάμια, πλατάνια κ.α..
Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική, ιδίως καθώς ο ήλιος ανατέλλει. Μπορείτε να δείτε την Κρήτη σε όλο το εύρος της, από το Ηράκλειο μέχρι τα Αστερούσια Όρη, αλλά και από τη Γαύδο μέχρι το νησάκι Χρυσή.
Μετά από ένα διάλειμμα για ξεκούραση αρχίζουμε την κάθοδο προς το καταφύγειο Μυγερό όπου η διάρκεια της διαδρομής μας είναι περίπου 2 ώρες. Από το Μυγερό οδικώς θα μεταφερθούμε στο παροδοσιακό χωριό των Ανωγείων όπου και θα διανυκτερεύσουμε, στο ξενοδοχείο Aristea Hotel.
Αυτή είναι η πιο δύσκολη μέρα της περιοδείας μας που στο σύνολο της έχει περίπου 2.000 μ. ανάβασης και 1.000 μ. κατάβασης. Χρειάζονται περίπου 8- 9 ώρες, αλλά το τοπίο θα μας ανταμείψει μέσα από την εμπειρία που θα αποκομίσουμε από το περπάτημα σας στην κορυφή της Κρήτης.

Πέμπτη Ημέρα: Ψηλορείτης Γεωπάρκο- Ψηλορείτης καρστικών τοπίων.

Τα καρστικά τοπία είναι ιδιαίτερες περιοχές της Γης με μοναδικό ανάγλυφο, συνήθως τραχύ και άγριο, όπου κυριαρχεί η πέτρα και η έλλειψη νερού και εδάφους.
Το περιβάλλον και ο βιότοπος των καρστικών τοπίων είναι συνήθως ακραίο και ξεχωριστό όπως και οι μορφές της ζωής που συναντιούνται σε αυτά. Είτε είναι επιφανειακές μορφές του αναγλύφου όπως: τα οροπέδια, οι δολίνες, οι καταβόθρες και άλλες παρόμοιες μορφές, είτε είναι υπόγειες όπως τα σπήλαια και τα βάραθρα, συναρπάζουν τον επισκέπτη.
Στα βουνά του Ψηλορείτη, η διάβρωση των ασβεστόλιθων, δολομιτών και μαρμάρων του Ψηλορείτη, ιδιαίτερα στην ορεινή του ζώνη, έχουν δημιουργήσει ένα πλήθος τέτοιων μορφών και τοπίων που χαρακτηρίζουν το ανάγλυφο του βουνού και καθορίζουν στο μέγιστο βαθμό την εμφάνιση της ζωής σε όλες της τις εκφάνσεις: από το μικρό σκαθάρι μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο. Σε πολλές περιοχές η πλήρης απουσία εδάφους και η καταδυνάστευση του τοπίου από το σκληρό ασβεστολιθικό βράχο σχηματίζουν τοπία απόκοσμα και εντυπωσιακά. Οι «κρατήρες» στην Κουρούνα και στην περιοχή του Σκίνακα έπλασαν και συνεχίζουν να πλάθουν μύθους για τα «ηφαίστεια» του Ψηλορείτη που όμως πολύ απέχουν από την πραγματικότητα.
Τα καρστικά τοπία του Ψηλορείτη, εάν αφήσουμε προς το παρόν τα σπήλαια και τα βάραθρα που υπάρχουν σε όλη την έκταση του γεωπάρκου, αφορούν σε επιφανειακές κοιλότητες ποικίλων διαστάσεων όπως μικρά βαθουλώματα, αρόλιθοι και χύτρες, πόλγες και δολίνες μέχρι μεγάλα οροπέδια, όπως η Νίδα και τα Πετραδολλάκια.
Θα θαυμάσουμε όλες αυτές τα ιδιαίτερα γεωλογικά φαινόμενα και θα γοητευτούμαι από το μοναδικό τοπίο και την ποικιλία της ζωής. Θα επισκεφθούμαι, επίσης, μια πανέμορφη τοποθεσία αφιερωμένη στον Άγιο Υάκινθο, ο προστάτης άγιος της αγάπης. Είναι ένα θαυμάσιο μέρος και, εδώ, κάθε χρόνο τον Ιούλιο πραγματοποιούνται τα περίφημα Υακίνθεια. Στην πλαγιά ενός λόφου είναι χτισμένη η εκκλησία σε σχήμα Κρητικού «μιτάτου» και ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η διανυκτέρευση μας  θα γίνει στα Ανώγεια στο Aristea Hotel.

Έκτη Ημέρα: Το σπήλαιο του Δία και το φαράγγι του Ρούβα.

Την τρίτη ημέρα της πεζοπορίας μας θα συνδυάζουμε μια επίσκεψη στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον με μια βόλτα μέσα στο φαράγγι του Ρούβα. Το σπήλαιο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεωλογική αξία, αλλά έχει τεράστια μυθολογική και πολιτιστική αξία, καθώς αυτή είναι η σπηλιά στην οποία, σύμφωνα με τον μύθο, ο μεγαλύτερος Έλληνας θεός, ο Δίας, ανατράφηκε. Βάση μίας προφητείας, ο γιος του Κρόνου και της Ρέας θα έπαιρνε την εξουσία από τον πατέρα του, ο οποίος για να υπερασπιστεί τη θέση του θα καταβρόχθιζε τα παιδιά του. Η μάνα Ρέα, όμως, δεν θα μπορούσε να το αντέξει αυτό, έτσι ξεγέλασε το σύζυγό της και του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο με σπάργανα να καταπιεί, αντί τον τελευταίο πρωτότοκο γιο της. Το βρέφος το έκρυψε βαθιά σε μια σπηλιά όπου τον ανέθρεψαν η νύμφη Μέλισσα και η κατσίκα Αμάλθεια. Το κλάμα του μωρού κάλυπταν οι μυθικοί Κουρήτες, που χτυπούσαν τύμπανα και τις ασπίδες τους καθώς χόρευαν. Έτσι, η προφητεία βγήκε αληθινή, και ο Δίας όταν έφτασε σε κατάλληλη ηλικία εκδίωξε τον πατέρα του Κρόνο και ζήτησε τη δύναμή του.
Το φαράγγι του Ρούβα βρίσκετε ανάμεσα στις κορυφές, Αμπελάκια στα ανατολικά και Σαμάρι στα δυτικά. Ο Ρούβας είναι ένα πολύ σημαντικό φαράγγι της οροσειράς του Ψηλορείτη, καθώς εδώ συναντάμε ένα παλιό πριναρόδασος, ένα από τα τελευταία στην Κρήτη. Το συγκεκριμένο οικοσύστημα είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Στην διαδρομή μας θα συναντήσουμε δύο πολύ σπάνια είδη ορχιδέας, την Epipactis Cretica  και την Cephalanthera Cuculata. Πέραν από πρινάρια και βελανιδιές, υπάρχουν και άλλα είδη που είναι τυπικά δείγματα κρητικής χλωρίδας, όπως το σφενδάμι, τα κυπαρίσσια, τα πεύκα, οι πλάτανοι, κλπ. Το διαφορετικό μέγεθος αλλά και το σχήμα των συγκεκριμένων δέντρων, σε σχέση με εκείνο που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι εκείνο που τα κάνει μοναδικά.
Ξεκινάμε με την επίσκεψη στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον και στη συνέχεια με τα πόδια διασχίζουμε το φαράγγι του Ρούβα, μέσω του πρινοδάσους, και καταλήγουμε στην γραφική λίμνη του Ζαρού. Η διάρκεια της διαδρομής υπολογίζετε περίπου στις 6 ώρες. Η διανυκτέρευση μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Ελαιώνα
στο Ζαρό.

Έβδομη Ημέρα: Φαιστός και Μάταλα.

Την τελευταία μας μέρα θα επισκεφθούμε τους αρχαιολογικούς χώρους της Φαιστού και της Γόρτυνας, και τα περίφημα σπήλαια στα Μάταλα, όπου θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τη θάλασσα. Η Φαιστός ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, και η πιο πλούσια και ισχυρή πόλη στη νότια Κρήτη. Κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ίδρυση και την ανάπτυξη των μινωικών ανακτόρων τον 15ο αιώνα π.Χ.
Τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαίας Γόρτυνας είναι τα ερείπια της ακρόπολης και το Ωδείο. Το Ωδείο της αρχαίας πόλης ήταν ο τόπος όπου ο Νομικός Κώδικας ανακαλύφθηκε, χαραγμένος σε πέτρες. Οι τέσσερις ενεπίγραφες πέτρες σώζονται μέχρι και σήμερα, και αποτελούν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής σημασίας και μελέτης. Η επιγραφή είναι σε δωρική διάλεκτο και γράφτηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ..
Οι σπηλιές στα Μάταλα είναι σκαλισμένες κοιλότητες στο μαλακό λευκό ασβεστόλιθο και σχηματίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν για κατοικία και, αργότερα, ως ρωμαϊκό νεκροταφείο. Έγιναν πολύ γνωστές στη δεκαετία του '60, όταν για τους χίπις η περιοχή αποτέλεσε σημείο συνάντησης.
Η διανυκτέρευση μας θα γίνει στο Alexander Hotel.

Όγδοη Ημέρα: Αναχώρηση για το αεροδρόμιο.

* Είναι απαραίτητο να έχει συμπληρωθεί το ιατρικό ερωτηματολόγιο μας, το οποίο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο στο αριστερό μέρος της σελίδας μας.

Τιμή: 795€ άνα άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

Περιλαμβάνονται στη τιμή:

  • Επτά διανυκτερεύσεις και πλήρη διατροφή.
  • Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο.
  • Μεταφορές για όλες τις βόλτες με το mini-bus.
  • Έμπειρο οδηγό βουνού, αγγλόφωνο.
  • Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται στην τιμή:

  • Εισιτήρια Αεροπορικά/ πλοίου.
  • Σνακ και ποτά.

Κρατήσεις Όροι και προϋποθέσεις:

  • Ελάχιστη συμμετοχή 6 ατόμων.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας σε πεζοπορικές διαδρομές, διαβάστε το σύνδεσμο στο αριστερό μέρος της σελίδας που ονομάζεται "Walking Terms and Conditions".
  • Η κράτησή σας για να είναι έγκυρη πρέπει να έχετε συμπληρώσει το ιατρικό μας ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο στο αριστερό μέρος "Medical Questionnaire", και την αποστολή του στο Αpoplous Shipping and Travel Agency, Γιαμπουδάκη 11- 17, Ρέθυμνο 74100, Κρήτη, Ελλάδα.


Προτεινόμενα βιβλία:

              
 

apoplous shipping & travel agency
Giampoudaki 11-17
74 100, Rethymno, Greece
Email: info@apoplous.gr
Τηλέφωνο: +30 28310 20476-7
Fax: +30 28310 35480
Ωράριο λειτουργίας γραφείου
Δευτ. - Παρασκ.: 09:30 - 19:30
Σάββατο: 09:00 - 14:00
Κυριακή: κλειστά
Newsletter
Νέα & Προσφορές στο email σας
όνομα: 
email: